Výroba piva
Suroviny pro výrobu piva jsou obilniny, voda, chmel a koÅ™enà (nenà nutné). Obilniny dodávajà výrobÄ› piva Å¡krob( Äili cukry), které se pozdÄ›ji pÅ™eměňujà na alkohol a oxid uhliÄitý. Základnà obilnina pro výrobu piva je jeÄmen, málokdy se použÃvá pro výrobu piva i pÅ¡enice, kukuÅ™ice nebo rýže. Chmel je popÃnavá rostlina, která se použÃvá pÅ™i výrobÄ› piva ke konzervaci piva a k pÅ™idánà hoÅ™ÄÃho tónu. Pro vaÅ™enà piva se použÃvajà neoplodnÄ›né samiÄà šiÅ¡ky, které se lze pÅ™idávat v různých formách (chmelový extrakt Äi chmelové granule). ÄŒeský chmel patřà kvalitou k nejlepÅ¡Ãm na svÄ›tÄ›. NÄ›které pivovary(zejména v Belgii) pÅ™idávajà do piva koÅ™enÃ, jako napÅ™Ãklad koriandr Äi zázvor pro osobitou chuÅ¥ piva.
Výroba piva zaÄÃná sladovánÃm, jehož cÃlem je pÅ™emÄ›nit jeÄmen na slad, který je obohacen o enzymy (jednoduché Äi složené bÃlkoviny, které urychlujà chemické pÅ™emÄ›ny v živých buňkách, Äi soustavách bunÄ›k) a extrakt.
Výroba piva - výroba sladu zahrnuje 3 hlavnà technologické kroky:
1. MáÄenà jeÄmene, které spoÄÃvá v Å™Ãzeném zvýšenÃm obsahu vody z cca. 15% na 48%, které trvá asi 3 dny a jeho hlavnÃm cÃlem je inicializace klÃÄenà (dobré je jeÄmen pÅ™i máÄenà pÅ™ivzdušňovat, aby se "nezadusil").
2. KlÃÄenà jeÄmene, pÅ™i nÄ›mž docházà k aktivaci (syntéze) Å¡irokého spektra enzymů (provádà se na podnosech ve vrstvÄ› asi 10 - 15 cm tlustých a bÄ›hem klÃÄenà se nÄ›kolikrát pÅ™evracÃ. KlÃÄenà trvá tak dlouho, až stÅ™elka dosahuje 3/4 délky zrna.). SuÅ¡enà sladu, kde docházà ke snÞenà obsahu vody pod 2%, za inaktivace enzymů a následnÄ› i zastavenà vÅ¡ech vegetaÄnÃch procesů, zejména pak klÃÄenà (Teplota suÅ¡enà se postupnÄ› zvyÅ¡uje z 35°C na 50°C, 60°C a nakonec 80°C.). Tmavý slad se máÄà o nÄ›co déle (do 48% vlhkosti ) a nechá se klÃÄit, až stÅ™elka dosahuje téměř délky celého zrna.
3. Potom se sušà pÅ™i vyššà teplotÄ› a dosuÅ¡uje pÅ™i 105 °C. Existuje nÄ›kolik druhů sladu. SvÄ›tlý Äeský (plzeňský) slad, což je nejužÃvanÄ›jšà druh sladu (základnà surovinou pro výrobu vÅ¡ech druhů piv) a základnà surovinou je jarnà sladovnický jeÄmen. Tmavý mnichovský (bavorský) slad užÃvaný pÅ™i výrobÄ› tmavých piv, jehož základnà suroviou je též jarnà sladovnický jeÄmen. Speciálnà slady k výrobÄ› tmavého a speciálnÃho piva ( vÄ›tÅ¡inou se pÅ™idávajà k běžným sladům) , popÅ™. pro použità v jiných oborech kvasného a potravinářského průmyslu.(napÅ™. „Karapils“ pro nealkoholické pivo, karamelový slad, barevný slad,…)
Slad se pÅ™iveze do pivovaru kde se nechá zhruba 1 mÄ›sÃc odležet a po mÄ›sÃci se rozemele na tzv. sladovou tuÄ. Následuje vystÃránÃ, tedy proces mÃchánà sladu s vodou, které probÃhá ve vystÃracà kádi pÅ™i teplotÄ› 53°C. Následuje rmutovánÃ, které trvá asi 3 hodiny. Rmutovánà je proces, pÅ™i kterém enzymatický komplex obsažený ve sladu Å¡tÄ›pà složité polysacharidy na skvasitelné cukry. RozhodujÃcà jsou v tomto procesu teploty 63°C a 72°C tedy optimálnà teploty pro působenà enzymů. PÅ™i 30minutovém scezovánà se oddÄ›là kapalný podÃl - sladina od pevného podÃlu - sladového mláta. PovaÅ™enÃm sladiny s chmelem v mladinové pánvi po dobu 120 minut pÅ™echázà uÅ¡lechtilé hoÅ™ké látky chmele do roztoku a výsledkem je horká mladina.
Ta je schlazena v jednostupňovém deskovém chladiÄi na zákvasnou teplotu 8°C. Zchlazená a provzduÅ¡nÄ›ná mladina se po zakvaÅ¡enÃ(fermentaci) spodnÃmi pivovarskými kvasnicemi pÅ™idávajà do uzavÅ™ených nerezových cylindrokonických tanků (CKT). PÅ™i kvaÅ¡enà docházà k pÅ™emÄ›nÄ› zkvasitelných cukrů na alkohol a CO2. Teplota kvasÃcÃho zeleného piva se udržuje na max. 11°C. Hlavnà kvaÅ¡enà probÃhá u výÄepnÃch piv 7 dnů u speciálů 7 - 14 dnů. Vzniklý plynný CO2 je jÃmán a nÄ›kolika stupňovou kompresà zkapalnÄ›n. Takto zÃskaný CO2 se využÃvá jako tlaÄné medium pÅ™i manipulaci s pivem. Po prokvaÅ¡enà se pivo zachladà a po odÄerpánà sedlých kvasnic se suduje do ležáckého sklepa. Zde v uzavÅ™ených tancÃch pÅ™i tlaku 1,0 atm. a teplotÄ› do 2°C docházà k dozrávánÃ. VýÄepnà piva ležà pÅ™ibližnÄ› 20 dnů, ležáky až 60 dnů. Následuje filtrace na svÃÄkovém kÅ™emÃkovém filtru, kde se dokonale odfiltrujà kvasinky. NáslednÄ› se pivo stáÄà a rozvážÃ. To je výroba piva.