Chlazenà piva v minulosti a dnes
Pivo je neodmyslitelnou souÄástà národnà tradice i kultury již dlouhá staletÃ. Aby pivo chutnalo tak jak má, je potÅ™eba ho podávat správnÄ› vychlazené. Že servÃrovánà vychlazeného piva nebylo vždy samozÅ™ejmostÃ, dokládá zmÃnka Karla Ad. Redelna z roku 1728 o pražských lednicÃch: „Kdo nenà zvyklý pÃti pivo hned ‚od ledu‛, nechutná mu; kdo vÅ¡ak pÅ™ivykl, pochutná si na pÅ™Ãjemném nápoji, jenž takto po celý rok nepozbývá svoji Å™Ãznosti.“ NapÅ™Ãklad u piva Pilsner Urquell je správná teplota 7 stupňů Celsia a ideálnà je, pokud je pÅ™i této teplotÄ› pivo také skladováno. PivovarnÃci se již staletà snažà zaruÄit tuto teplotu bÄ›hem celého roku, tedy i v parném létÄ›, jako je tÅ™eba to letoÅ¡nÃ.
- Pivo se chladilo ve sklepech za pomoci ledu, který se těžil v zimÄ› na rybnÃcÃch
- Pivovary si pojišťovaly dostatek ledu na léta dopÅ™edu tÃm, že stohovaly led na dvoÅ™e
- Ve 20. letech minulého stoletà potÅ™eboval plzeňský pivovar na výrobu a prodej piva roÄnÄ› 600 vagónů ledu
- Poslednà ledová kra pro plzeňský pivovar byla vytěžena před necelými 20 lety
- V hospodách se pivo chladilo ve sklepÃch, pozdÄ›ji pivnà trubky procházely truhlÃkem s ledem
- Správně vychlazený Pilsner Urquell má teplotu 7°C
Jak se chladilo v minulosti?
Aby pivo správnÄ› vyzrálo, vydrželo v ideálnà kvalitÄ› a mÄ›lo správnou chuÅ¥, bylo odjakživa nutné jej uskladnit v chladných prostorech. Za tÃmto úÄelem mÄ›l každý právováreÄný dům rozsáhlé sklepenà a pod pivovary byly budovány i nÄ›kolik kilometrů dlouhé komplexy. TÅ™eba pod pivovarem Plzeňského Prazdroje v Plzni je dodnes 9 km dlouhý labyrint chodeb. Pokud byla sklepenà vybudována ve skále, nebylo potÅ™eba už prostory pÅ™ÃliÅ¡ pÅ™ichlazovat. V ostatnÃch pÅ™Ãpadech se pivovarnÃci neobeÅ¡li bez rozsáhlých zásob ledu, který i v létÄ› zaruÄoval teplotu kolem ideálnÃch 7 stupňů.
Odkud pivovar zÃskával led?
Pivovar si musel udÄ›lat dostateÄné zásoby ledu pÅ™es zimu, aby vydržel s chladem pÅ™es celé léto. Pivovary se dokonce snažily zajistit si led i na nÄ›kolik let dopÅ™edu, to pokud by dalšà zima nebyla dostateÄnÄ› studená a rybnÃky by nezamrzly. „Plzeňský Prazdroj si již v 70. letech 19. stoletà pronajal plochu u hráze Boleveckého rybnÃka, aby zde v zimÄ› mohl těžit led. V roce 1883 byla od žatecké trati postavena železniÄnà vleÄka, po nÞ byl led dopravován do pivovarských sklepů,“
ZajÃmá vás, kolik ledu bylo potÅ™eba pro zaruÄenà výborné chuti piva tÅ™eba v roce 1920, kdy bylo uvaÅ™eno 400 tisÃc hektolitrů zlatavého moku? BoleveÄtà ledaÅ™i museli v tomto roce vytěžit a následnÄ› dovézt neuvěřitelných 600 vagónů ledu.
Aby byla těžká práce s nakládánÃm ledu ulehÄena a zefektivnÄ›na, byl v roce 1942 postaven na hrázi rybnÃka železný dopravnÃk, který dokázal vytěžit 100 tun ledu bÄ›hem jediné hodiny. MyslÃte si, jak je tato romantická doba vzdálená? Poslednà kra ledu byla vytěžena pro ležácké sklepy Plzeňského pivovaru až v roce 1987 a samotný dopravnÃk byl rozebrán v polovinÄ› 90. let.
PÅ™emýšlÃte, co dÄ›lali ledaÅ™i v létÄ›? Otázka by mohla spÃÅ¡e znÃt, co dÄ›lali sedláci v zimÄ›? Těžba ledu bývala vÃtaným pÅ™ivýdÄ›lkem právÄ› pro sedláky, kteřà mÄ›li v zimÄ› málo práce, a tak rádi vypomohli v pivovaru.
Jak led skladovat, aby vydržel dlouho Äerstvý?
VytvoÅ™it si zásobu ledu na dva roky dopÅ™edu v dobÄ› „pÅ™edelektrické“? Ne, to nenà vtip. „Na pivovarském dvoÅ™e, z jižnà strany zastÃnÄ›ný vzrostlým koÅ¡atým stromem, lze uchovat led na nÄ›kolik let. Ke stohovánà ledu se pÅ™istoupilo, když byla lednice již plná. Led se umÃstil na důmyslnÄ› izolovanou podložku složenou z dÅ™eva, popelu, lepenky natÅ™ené dehtem a pÃsku. NaÅ™ezaný led se vyskládal do stohu a mezery mezi jednotlivými kusy se vyplnily drtà ledu. Celý stoh se poléval za mrazů vodou, aby se vytvoÅ™il jednotný monolit,“ pÅ™ibližuje práci ledařů Jiřà Hána.
„NejdůležitÄ›jšà jest ovÅ¡em volba a opatÅ™enà materiálu, pomocà jehož má být led pokryt a chránÄ›n. K úÄeli tomu vezmÄ›me, co právÄ› po ruce máme: dÅ™evÄ›né piliny, raÅ¡elinu, pazdeÅ™Ã, plevy, Å™ezanku, slámu, rákos atd., vůbec jakýkoliv Å¡patný vodiÄ, jejž máme levnÄ› k disposici. Je-li na blÃzku raÅ¡elina aneb raÅ¡elinové louky, pak poskytuje nám zetlelé bahno luk, pozůstávajÃcà ze zbytků rostlinných, velmi dobrý materiál ku krytà stohu, vzdor tomu Äi snad právÄ› proto, že jest vlhký a na led úplnÄ› pÅ™ilehne. … jiná krytina musà býti pomocà zasazených kolkolem stohu tyÄà a vÅ¡alovaných mezi nÄ› prken na led držána,“ popisujà stohovánà dobové zápisky. Takové bednÄ›nà mÄ›lo být 60-80 cm silné.
„Od té doby, co upotÅ™ebuje se pÅ™i výrobÄ› piva ledu, jest sládek – choutky a rozmary pÅ™Ãrody vyjÃmaje – od stÅ™Ãdánà se roÄnà teploty vÃce ménÄ› neodvislým a může, jde-li obchod jen ponÄ›kud živÄ›, v létÄ› jako v zimÄ› vesele vaÅ™iti a vystavovati piva“
Doprava piva v horkých letnÃch dnechPivo se chladilo ledem jak ve spilkách a sklepÃch, tak v hospodách, ale napÅ™. i pÅ™i dopravÄ›. Speciálnà pivnà vagóny mÄ›ly dvojité stÄ›ny, do kterých se v létÄ› dával led a v zimÄ› zvláštnà ohřáté cihly - aby pivo pÅ™i transportu nezmrzlo. Po mÄ›stÄ› pak pivo vozili sladovnÃci na vozÃcÃch, podle dobových zápisků s nevÃdanou hbitostÃ, která prý svÄ›dÄà o vytrvalosti a sÃle ÄŒechů.
Jak se chladilo v hospodách?
Chladit pivo museli i lidé v právováreÄných domech a hostinÅ¡tÃ. Ti si buÄ led museli opatÅ™it sami, nebo jim jej dodával Pivovar, aby zajistil výbornou chuÅ¥ piva. Karel Ad. Redeln se ve své knize o Praze z poÄátku 18. stoletà vÄ›nuje i lednicÃm, jako zvláštnosti. „V zimÄ› nasekajà na VltavÄ› kusy ledu a urovnajà v lednicÃch, naplňujÃce asi polovici sklepa až do stropu, ostatek pÅ™i vchodu tak upravujÃce, aby se mohly tuto na hranici ledovou klásti sudy piva. TÃm udržujà pivo po celý rok v chladnu. Pro odtékajÃcà vodu zÅ™Ãzena studnice, odkudž bývá voda Äerpána.“Led býval umÃstÄ›n v nejvýše položené mÃstnosti sklepa – ochlazoval tak vzduch, který do sklepa pÅ™icházel a podle zákonů fyziky pak studený vzduch „stékal“ dále do nižšÃch pater sklepa. Voda z tajÃcÃho ledu zpravidla protékala sklepem a tÃm dále ochlazovala celý prostor.
Kolik led stál a kde byl ke koupi?
Doprava ledu do sklepa stála na poÄátku 18. stoletà 20 zlatých, což odpovÃdalo cenÄ› dvou krav a tesaÅ™ by si mohl nechat dovézt led za tuto cenu po Ätvrt roce práce. BěžnÄ› bylo dodánà ledu zaÅ™Ãzeno tak, že led obstaral a dodával týž ÄlovÄ›k, od kterého brali hostinÅ¡tà pivo. Pokud byla Å¡patná zima a nebylo dostatek ledu, dalo se na trhu spatÅ™it po sebemenÅ¡Ãm ochlazenà a zasněženà zajÃmavé zbožÃ. „Na trzÃch pak stály fůry snÄ›hu a ledu z rybnÃÄků, které sem dovezly z okolà vozy. StejnÄ› jako s dÅ™evem se pak s takovým zbožÃm běžnÄ› obchodovalo.“
Odkud se dostávalo vychlazené pivo na stůl?
Pivo uvaÅ™ené v právováreÄném domÄ› se Äasto na mÃstÄ› také konzumovalo. ÄŒepovalo se pÅ™Ãmo z ležáckého sudu ve sklepÄ›. NaÄepovaný džbán Äi jiná nádoba se odnesla z vychlazeného sklepa na stůl, kde se z nÄ›j pivo rozlévalo. Lepšà hostince mÄ›ly uprostÅ™ed stolu kameninové desky, na které se pivo v nádobÄ› odkládalo, aby lépe udrželo nižšà teplotu. Alternativou bylo donesenà piva v plechové konvi, která se dala do dÅ™evÄ›né beÄky naplnÄ›né ledem. PozdÄ›ji, když už pivo bylo rozvádÄ›né do výÄepu trubkami, ale jeÅ¡tÄ› chybÄ›lo chlazenà ve výÄepu, byl pod výÄepem umÃstÄ›n truhlÃk s ledem, skrze který procházely pivnà trubky. TÃm se pivo ochlazovalo tÄ›snÄ› pÅ™ed naÄepovánÃm.
Led uvolnil mÃsto modernÃm technologiÃm.
Pivo potÅ™ebuje stejnou péÄi a stejné podmÃnky dnes, stejnÄ› jako pÅ™ed 160 lety. Na stůl se musà dostávat v dokonalé kondici, aby mÄ›lo pořádný Å™Ãz a nezapomenutelnou chuÅ¥. Sudy s pivem najdeme v hospodách nejÄastÄ›ji pod pÃpou, nebo ve sklepÄ›. Druhý pÅ™Ãpad je optimálnÃ. Skladovánà pÅ™i 5-10 stupnÃch je pro pivo „nejzdravÄ›jšÓ. Když pivo projde skrz pivnà trubky až k výÄepnÃmu zaÅ™ÃzenÃ, bývá ochlazováno na optimálnà teplotu 7 stupňů, pÅ™i kterých se má „plzeň“ pÃt. Ve výÄepu bývá pivo chlazeno „mokrým chladiÄem“ – ve vodnà lázni, nebo „suchým chladiÄem“ – pivo protéká skrze zchlazený hlinÃkový blok.
Ke grilovacà párty patřà pÄ›knÄ› vychlazené pivo. Mezi velmi populárnà kratochvÃle ÄŒechů patřà grilovánÃ. TÅ™etina ÄŒechů se pravidelnÄ› vÄ›nuje po veÄerech grilovánÃ. Mezi kvÄ›tnem a srpnem se dokonce k této Äinnosti pÅ™iznává takÅ™ka 100 % dotazovaných. „Nenà náhodou, že v tÄ›chto mÄ›sÃcÃch stoupá i spotÅ™eba piva, protože ke grilovanému masu nejlépe chutná vychlazený půllitr piva.